Bude Kanada pohlcena USA? 31. 12. 2000

V rok starém čísle kanadského časopisu Maclean's jsem objevil následují zajímavá data o rozdílech a společných rysech Kanaďanů a Američanů (USAnů). Byly to výsledky časopisem prováděných průzkumů veřejného mínění shrnuté v článku zamýšlejícím se nad budoucností Kanady, zda-li a jak brzo mocné ekonomické síly povedou ke splynutí Kanady s USA.

Kanaďané se vesměs vyslovují kriticky o Američanech, považují je za arogantní. V Kanadě se jim líbí více než v USA, mají dobrý pocit, když překročí kanadské hranice při návratech domů z USA. Přitom ale jedna čtvrtina Kanaďanů by chtěla americký pas a 44% je pro společnou měnu (tj. americký dolar). (To vypadá jako by chtěli mít najednou výhody obou společností, což obvykle nejde.) Hodně lidí si myslí, že hranice mezi Kanadou a USA nakonec zmizí, ať chceme nebo ne. Přitom paradoxně na obou stranách hranic s časem roste počet těch, kdo si myslí, že kanadská a americká společnost se liší. Tak zatímco v roce 1989 si 78% Američanů myslelo, že obě kultury jsou v podstatě stejné, v r. 1999 si jich to už myslelo jen 71%. Podobně v r. 1989 si jen 43% Kanaďanů myslelo, že Kanaďané a Američané jsou různí a 56%, že jsou v podstatě stejní, zatímco v r. 1999 už na tyto otázky odpověděl kladně stejný počet Kanaďanů, 49%.

Podle průzkumů Macleans' se vskutku Američané i Kanaďané ve většině věcí moc neliší. Např. na obou stranách hranic je překvapivě stejné procento dotázaných (asi 80%) pro úplnou registraci všech zbraní. Jsou však i oblasti, v nichž se Kanaďané a Američané liší dost:

Procento lidi, kteříKanadaUSA
věří, že existuje peklo4973
jsou pevně přesvědčeni, že existuje peklo2957
jsou pro legalizaci marihuány4529
chodí alespoň jednou týdně do kostela2242