Joerg Haider navštívil Kanadu 19. 2. 2000

Kontroverzní Joerg Haider 16. 2. nečekaně přijel na soukromou dvoudenní návštěvu Kanady. Návšteva překvapila kanadskou vládu i rakouské velvyslanectví. Hlavně se procházel po Montrealu a měl v úmyslu si zaskočit i do Toronta. Chtěl navštívit montrealské Centrum obětí vyvražďování Židů (holokostu), ale v tom mu bylo židovskými představiteli zabráněno.

Přiznám se, že nemám moc přehled o situaci v Rakousku, takže nejsem schopen posoudit, jestli je Haider opravdu takový zloduch, jak se o něm v mediích říká, ale trochu mě překvapil ten preventivní bojkot nové rakouské vlády ještě předtím, než se mohla jakkoliv projevit. Nemůže taková izolace právě vést k ještě větší radikalizaci izolovaného? Není vždy lepší dát nejprve šanci diskuzi před represivními opatřeními. Pokud měl Haider v Montrealu opravdu zájem o poučení se a vyjasňování minulých nedorozumnění, nebylo lepší se s ním pokusit o diskuzi? Třeba by se tak alespoň lépe mohlo posoudit, do jaké míry je jeho zájem upřímný.

Brzo po volebním úspěchu jeho strany byl na CBC As It Happens rozhovor s jeho zástupcem ve straně, který snad zastupuje stranu také někde v Bruselu (alespoň ten telefónní rozhovoru vedl z Bruselu). Začal ujišťováním, že jejich strana je docela normální, že Haider jen pronesl v minulosti z neznalosti poznámky, za které se od té doby omluvil. Po chvíli zřejmě všechny překvapil tvrzením, že on sám je žid, že se Haider mění a omlouvá pod jeho vlivem a že dokud on bude ve Straně svobody, žádné další nevhodné poznámky se konat nebudou. Problém Rakouska podle něj spočívá v tom, že na rozdíl od Německa tam nikdy nebyla provedena denacifikace. Bylo tam za války dost nacistických rodin a dnes dorůstá do vedoucích pozic generace jejich potomků, kteří často bohužel nic jiného než nacistické názory svých rodičů nepoznali. I Joerg Haider je takový nacistický synek. Je ale ochoten se učit a opravovat svoje názory. A interviewovaný po dobu svého působení ve Straně svobody na něj již měl velký blahodárný vliv.

Více o nacistické minulosti Rakouska v Neviditelném psu.