Soutěž v ledním rybolovu v Lac du Bonnet 11. 3. 2000

Dnes se konala v městečku (nedávno povýšeném z vesnice na "town") Lac du Bonnet ve východní Manitobě (asi 15 km na sever, tj. po proudu řeky Winnipeg, od mostu s "mými" bobry) každoroční soutěž v rybolovu skrz led. První cena (za největší rybu) byla 20 tisíc dolarů, druhá pět tisíc a třetí tisíc dolarů. "Startovné" bylo tomu úměrné - 70 dolarů (nebo 60 při zaplacení do 15. prosince).

Pořadatelé měli velké štěstí. Před týdnem bylo totiž v místě konání na ledě díky rekordně vysokým teplotám spousta vody a u břehů se začaly objevovat díry v ledu. Poslední čtyři dny však teplota zůstala nepřetržitě pod bodem mrazu a v noci klesala i na -20°C, takže všechno zase pěkně zamrzlo.

Už v pátek ráno den před konáním soutěže byl soutěžní prostor pokryt stovkami děr vyvrtánými do více než půl metru silného ledu v pravidelných řadách (první dva obrázky), které z dálky člověku s fyzikálním vzděláním připadaly jako obrovský model krystalu (jedné atomární roviny krystalu). Mimochodem, dobrým cvičením bylo objíždět na bruslích velkou rychlostí díry jedné řady střídavě zprava a zleva. Ty modré budky rozestavěné kolem děr jsou přenosné záchody.

Další fotografie jsou pak snímky z dnešního rána, ukazující jak se "závodiště" postupně zaplňovalo soutěžícími, kteří už mohli snadno rozbít jen několik centimetrů silný čerstvý led v předvrtaných děrách. Uprostřed přibyl velký pruhovaný stan, který sloužil jako restaurace a ohřívárna (foukal pěkný ledový vítr a teplota byla asi -10°C). Ve 12 hodin, kdy měla soutěž začít skoro u každé díry někdo postával, posedával nebo i polehával (v pěkně tlustých kombinézách).

Jeden ze soutěžících přiletěl vlastním letadlem, s kterým přistál bez problémů na ledě řeky, zabalil motor plachtou, vytáhl z kabiny kýbl s náčiním a vyrazil ke své díře (letadlo se tu asi objeví až dokončím další film).

(Na Červené řece ve Winnipegu už led většinou zmizel. Skrz led jiného jezera v jižní Manitobě se včera propadla tři vozidla, z toho jedno policejní, které hledalo rybáře uvízlé na jezeře v mlze den předtím.)

12. 3. 2000
Dnes navečer byla soutěžní plocha už zase docela pěkně uklizená. Kolem opuštěných děr bylo jen dost nedopalků od cigaret, sem tam nějaký malý papírek nebo kousek hlinikové folie z obalů různých poživatin, pouhé čtyři zapomenuté plechovky od koly, jedna láhev od ginu, provázky, zbytky krabiček od návnady, několik kusů dřeva, zbytky nespotřebovaných návnadních mřenek a hromádkaa spálené slámy. Dost prázdných barevných kelímků a alespoň jednu láhev od piva však vítr stačil před úklidem rozfoukat po řece až na vzdálenost několika kilometrů.