Nixon a Kissinger 22. 4. 2000

Včera byl na CBC (This Morning) zajímavý rozhovor se dvěma herci, kteří ztělesňují bývalého US presidenta R. Nixona a jeho ministra zahraničí Dr. Kissingera v divadelní hře, která se snaží zrekonstruovat hlavně to, jak asi mohla probíhat důležitá večeře, na níž se oba muži snažili vymyslet, jak odvrátit nutnost Nixonovy demise, a z níz pravděpodobně vzešlo rozhodnutí bombardovat Kambodžu jako prostředek odpoutání pozornosti veřejnosti od aféry Watergate.

Oba herci vyprávěli, jak se snažili vžít do osobnosti obou politiků, aby je mohli co nejvěrněji sehrát. Poznámky, které učinili o charakteristických rysech obou politiků byly docela překvapující. Tak např. když byla venku vedra kolem 40°C, Nixon s oblibou nastavoval klimatizaci na 0°C a hřál se u ohně plápolajího v krbu (není to příklad nesmysleného mrhání energií?). Nixon byl velice bigotní, mimo jiné velký antisemita. S Dr. Kissingerem - židovským uprchlíkem před Hitlerem - se prý vzájemně velice nenáviděli. Přitom spolu ale dlouhodobě dobře spolupracovali, protože to pro oba bylo výhodné a vzájemně se potřebovali. Oba jsou prý příkladem, jak lidé majíci moc, jsou ochotni udělat cokoliv, aby u moci zůstali (třeba i bombardovat Kambodžu). Dr. Kissinger byl v interview nazván prvním "teflonovým mužem", na kterém nic, sebevětší aféra, neulpěla. Od aféry Watergate se včas distancoval, takže mohl pokračovat ve funkci ministra zahraničí i za presidenta Forda. Dnes prý prodává Disneyho zábavné produkty v Číně. R. Nixon nebyl schopný zvládnout včasné zapínaní nahrávacího zařízení, vždy když bylo třeba nahrát nějaký rozhovor. Proto mu nainstalovali hlasem aktivované zapínaní, díky čemuž bylo nahráváno úplně všechno, což se mu asi nakonec stalo osudným.

Největší úspěch zatím herci sklidili se svou hrou u floridského "centrálního" výboru republikánské strany, takže smysl pro humor přece jen lze najít všude.