Lekaři dělají hodně chyb 26. 1. 2000

Předevčírem se na CBC This morning mluvilo o právě probíhající etické konferenci lékařů, na níž se lékaři učili jak sdělovat pocientům, že udělali nějakou chybu. Chyby zdravotního personálu (špatné diagnozy, špatné léčebné postupy, chyby při operacích, popletené léky nebo jejich dávkování) jsou prý dosti časté a lékaři mají tendenci se s nimi raději vůbec nechlubit. I jejich kolegové ze solidarity mlčí, když si nějaké chyby všimnou. Slyšel jsem tam, že v severní Americe zemře na následky chyb lékařů každoročně 40 až 90 tisíc pacientů! Zdálo se mi to moc, myslel jsem si, že jsem asi špatně poslouchal. Pak jsem ale našel na Internetu tento loňský článek z časopisu Medical Post, ve kterém se tvrdí, že v Austrálii každoročně zemře na následky nevhodného léčení 18 tisíc lidí a dalších 50 tisíc je jím nějak dlouhodobě poznamenáno. To je na přepočteno na jednoho obyvatele ještě více než oněch severoamerických 40 až 90 tisíc, takže jsem asi slyšel docela dobře.

Ten australský článek tvrdí, že v r. 1993/94 muselo být 62 tisíc lidí hospitalizováno kvůli "nepříznivým důsledkům lékařských zákroků". Tito lidé zabrali 500.000 lůžkodnů a celkový účet za jejich léčení byl 410 miliónů dolarů.

Pro srovnání: celkové roční náklady na peči o australské novorozence jsou 239 miliónů dolarů. 370 miliónů stojí léčení lidí zraněných při dopravních nehodách a 124 miliónů lidí zraněných při různých násilnostech.