Vyrábí se ještě kola Favorit a Eska? 26. 3. 2000

Carmen Langel, kurátorka Národního českého muzea a knihovny v Cedar Rapids v Iowě se podílí na přípravě výstavy o české dopravní technice a nemůže najít naprosto žádnou informaci o jízdních kolech vyráběných v Čechách (viz její e-mail na konci). Mezi exponáty budou mít jednoho Favorita z 50. let a dvě kola značky Eska. Shání naléhavě (výstava má začít brzo) informaci o těchto modelech a jejich výrobci a vůbec o historii výroby jízdních kol v Čechách.

Já jsem na Internetu také nic nanašel - jen letecké fotografie továrny Eska v Chebu! www.favorit.cz je poskytovatel internetových služeb, a www.eska.cz je stránka české pobočky banky Erste Spar- und Kreditanstalt (ESKA), ale v ruštině, včetně obsahu ruského časopisu Krona s informacemi pro přistěhovalce do Čech!

Vyrábí se ta kola vůbec ještě?

Nevyrábí! Viz e-mail, který jsem 26. 4. dostal z Chebu:
Eska mela az kolem 1000 zamestnancu a vyvazela do celeho sveta. Zrovna jsem minuly tyden jedno divci kolo Eska 3/4 zn. Progres z roku 1988 dala do komisniho prodeje. Byla to posledni rada kol, ktere se vyrabely, po 89 roce se Eska postupne privatizovala v prvni vlne kuponove privatizace a pote se odprodala. Vyroba se zmensovala. Rokycansky zavod Favorit se rusil jako samostatna jednotka. Nastolil se jiny system - montovalo se z dovezenych soucastek pro Nemce v praci ve mzde. Znacka zanikala. Rozprodaly se pridruzene provozy a dalsi majetek a pote se zavod po konecnem propousteni a uzavreni vyroby castecne pronajal jako skladove prostory a dal do prodeje. Od roku cca 1998 ho ma v drzeni byvaly komunisticky sef (ci jeho syn) chebskeho podniku Stavomat (jiz neexistuje) a udajne (aspon v novinach se pred tydnem tak vyjadril) hodla znovuobnovit vyrobu jizdnich kol.
Eska a Kovo byly dva nejvetsi giganti na Chebsku, kteri zajistovali zamestnanost pro cca 5000 zamestnancu. Favorit byl velice maly zavod, ale bylo tam taky asi 300 zamestnancu, kteri meli i svuj vyvojovy vlastni tym. Nektere soucastky ale dovazeli z Chebu.

Pokud někdo o výše uvedených informacích ví, bylo by pěkné je Ms. Carmen Langel poslat, ať se jim ta výstava vydaří!
15. 5.: Carmen vzkazuje, že to platí nadále a i do budoucna. Mají tam tři favority z 50. let v trvalé expozici a sbírkách a mají i nadále zájem o další informace o nich i o historii české výroby jízdních kol všeobecně.

Mimochodem, jejich muzeum bylo založeno celkem nedávno. Bylo slavnostně otevřeno 21. 10. 1995 společně prezidenty Clintonem, Havlem a Kováčem. Havel přiletěl do Cedar Rapids (malé město v Iowě s mnoha obyvateli českého původu) přímo z Prahy svým Iljušinem 62 a k jeho celnímu odbavení se tam mimořádně dostavil tým amerických celníků. Pro město znamenala přítomnost tří prezidentů velkou reklamu. Místní noviny si po tom všem však stěžovali, že místní poplatníky přijde dost draze - na nějakých 30 tisíc dolarů (je to tam podrobně vyčísleno), které budou. ještě dlouho splácet. Na stránkách věnovaných otevření muzea najdete hodně fotografií, např. jak si Clinton pochutnává na českých koláčích.


Greetings Miro!

I've been reading about your adventures and they sound great! I work at a museum in Cedar Rapids, IA (USA) where we are putting together an exhibition on Czech Transportation technology. Would you believe I can't find ANY information about Czech-made bicycles! I must be looking in all the wrong places. We have a Favorit from the 1950s and a couple Eska bicycles coming in. Could you offer suggestions where I can find info of these models (the manufacturers) and a general history of Czech bicycle manufacturing?

The exhibit opens VERY soon, so any help would be greatly appreciated.
Our museum web page is: http://www.ncsml.org
I can be reached at: clangel@ncsml.org

Thanks!

Carmen Langel
Curator
National Czech & Slovak Museum & Library