Dnes v noci už -33°C 10. 12. 2000

Letošní manitobská zima nejspíš bude opravdu dlouhá a navíc i tuhá!

Už první týden v listopadu zima se sněhem, náledím a celý den uzavřenou transkanadskou silnicí přišla do celé Manitoby.

Poslední týden tady na jihu (na stejné zem. šířce jako Praha) hodně sněžilo a teploty se pohybovaly mezi -15°C a -27°C. Uprostřed Manitoby v Thompsonu (asi na úrovni Varšavy) bylo ve dne i -35°C. Včera jsme už i tu na jihu měli nejvyšší denní teplotu - 24°C a v noci nejnižší -33°C, dnes bylo přes den kolem -20°C a v noci má být opět -32°C.

Už jsem zažil v Kanadě i větší mrazy, ale nikdy ne takhle brzo na začátku zimy. Tentokrát jsem si na ten dost náhlý skok k -30°C rychle zvykl, jen jsem zatím z těch mrazů mírně zpomalený.

Velká, ale hezká zima pokračuje 21. 12. 2000

Minulý týden se ve dne oteplilo občas i na -15°C. Dnes už jsme ale zpátky u -20°C a níže, v noci i pod -30°C. Předpověď na sobotu a nedělní Štědrý den je: nejvyšší denní teploty -28°C až -25°C, nejnižší v noci -35°C. Skoro stejné jako na severu Manitoby, kde má v Churchilu být jen o pět stupňů chladněji.

Všude je krásně bílo, vítr občas prohání po preriích přemrzlý sníh a vytváří roztodivné závěje, domů se nenanosí žádná špína. Řeka Winnipeg na sever od Pinawy pořádně zamrzla během několika dnů a už před týdnem se na ní objevila první rybářská chatička. Stačil jsem na ní dvakrát brzy po úplňku při -31°C a -28°C nabruslit mnoho kilometrů, než na led napadalo moc sněhu. Teď už je dobrá jen na lyžování a pro hlučné sněžné skútry.

Pod přehradou u pinawského mostu je její hladina stále otevřená a díky nízkým teplotám vzduchu nad ní už měsíc skoro pořád visí chuchvalce z ní stoupající páry, jak je vidět na vedlejší fotografii z 1. 12. Někdy shlukují o něco výše nad řekou ve tvaru potrhaných bílých dost zdaleka viditelných oblak, podle nichž je možno poznat kudy ta otevřená část řeky prochází. Stromy kolem řeky jsou často okrášlené jinovatkou jako z pohádky (ještě více než před dvěma roky).