Kanadská víza pro Čechy hned tak zrušena nebudou 27. 10. 2000

Kanadské min. zahraničí pořádá každoročně třídenní informativní seminář pro všechny zástupce cizích států akreditovaných v Kanadě, který se každý rok koná v jiném místě Kanady. Letos to bylo ve Winnipegu, což umožnilo velvyslancům ČR a SR v Kanadě, panům Kotzymu a Mikoláškovi (mezi nimiž evidentně panují velice dobré přátelské i pracovní vztahy), povečeřet 21. října s winnipegskými Čechy a Slováky.

Český velvyslanec nás při té příležitosti informoval, že snaha přimět kanadskou stranu ke zrušení vízové povinnosti pro občany ČR zatím nepřinesla úspěch a tak se nyní uvažuje k recipročnímu odvetnému zavedení víz pro Kanaďany cestujíci do ČR. Je docela možné, že kanadská víza pro Čechy budou bohužel zrušena až po vstupu ČR do Evropské unie, kdy už Kanadě ani nic jiného nezbude.

Datum vstupu ČR do EU by mělo být vyjasněno v r. 2001. Konečné rozhodnutí o vstupu má být učiněno v referendu. Neznamená to zatím bohužel začátek pravidelnějšího používání referend v české politice (požadavek jehož zavedení tu můžete podpořit i Vy). Zatím se připravuje pouze jednoúčelový zákon o jediném referendu o vstupu ČR do EU.