Volby 10. 12. 2000

Ve federálních volbách 27. 11. byla nejnižší účast za posledních 75 let, jen 63% oprávněných voličů. S pouhými 41% odevzdaných hlasů získali opět velkou většinu poslanckých míst liberálové díky zastaralému většinovému volebnímu systému. V médiích se množí hlasy po zavedení poměrného zastoupení. Jenže kdo ho bude zavádět? Není v zájmu žádné strany, která se díky současnému systému dostane k absolutní moci, na něm něco měnit. Jedině dlouhodobý tlak velké většiny obyvatel by mohl způsobit nějakou změnu. Zlí jazykové ale tvrdí, že hodně lidí nemá moc ponětí ani o tom, jak funguje současný systém. Např. v jednou winnipegském obvodu musel jeden z kandidátů ze zdravotních důvodu odstoupit již poté, kdy byly vytištěny volební lístky. Přesto dostal ve volbách více než tisíc hlasů, které tak byly zcela promrhané.

Takže v současnosti se tu za novou radikální myšlenku považuje přechod na nějaký systém poměrného zastoupení. A jistě bude ještě trvat mnoho let než se konečně uskuteční. V tomto světle se všeobecná podpora práva na referendum a jiné prvky přímé demokracie zdá hudbou daleké budoucnosti. I když o referendech se během volební kampaně trochu mluvilo, ale hlavně negativně. A nedávno CBC vysílalo diskuzi o digitální demokracii. Tím se však míní hlavně jak urychlit interakci vlády s občany směrem dolů. Např. ve Winnipegu radnice plánuje využít Internetu k elektronickému placení různých poplatků nebo podávaní žádostí o různá povolení. Zatím jsem neslyšel zmínku o tom, že tuto technologii je už dnes také možno využít k pravidelnému zjišťování přání občanů a jejich přímému spolurozhodovaní třeba o tom, na co je třeba ona povolení a jak se má hospodařit s od nich vybranými daněmi a poplatky.

Volby 27. 11. nebyly v některých obvodech moc dobře připravené. Na několika místech v Ontariu byly volební místnosti otevřeny až s tříhodinovým zpožděním, protože se nedostavila jejich obsluha nebo nedorazily včas volební lístky. V několika obvodech s těsnými výsledky byly hlasy později přepočívány a ve dvou z nich to vedlo ke změně vítěze.