Neobvyklá česká skladba na koncertu v Pinawě 27. 2. 2001

V Pinawě existuje díky přítomnosti mnoha odborníků (dnes už většinou v důchodu) aktivní Koncertní asociace, která v tomto malém městečku v lesích pořádá každou zimu šest koncertů začínajících, ale i už docela známých vokálních i instrumentálních umělců nejrůznějších žánrů (jednou se jednalo i o skupinu cirkusových artistů z Pekingu). Koncerty se pořádají ve veliké tělocvičně místní střední školy, která slouží i jako sál pro nejrůznější společenské akce a má i dobře vybavené divadelní jeviště, na němž místní ochotnický spolek (anglické shakespearovské tradice) pořádá navíc i několik vlastních divadelních produkcí za sezónu, často velice dobré úrovně.

Poslední koncert se konal v pátek 23. 2. Byl to recitál virtuósní klasické kytaristky Sylvie Proulx z Nového Skotska, která již vystupovala nejen po celé Kanadě, ale i v USA a Evropě, o níž deník Halifax Chronicle-Herald napsal, že má neobvykle muzikální, originální, imaginativní přirozený talent. Na jeviště se nedostavila v motocyklistické kombinéze, jak by se dalo čekat podle plakátu, který koncert ohlašoval, ale v dlouhých vlajících hnědavých šatech, které i tak nebyly příliš typické pro koncert klasické hudby. Dost času strávila laděním kytary, která prý utrpěla šok při rychlem přeletu z vlhkého Nového Skotska do suché Manitoby.

Sylvie nedávno nahrála CD s titulem "Tango Nuevo", a opravdu většina skladeb, které v Pinawě předvedla měla latinsko-americkou a folklórní/folkovou tématiku (i z Kanady, Turecka). Hrála ale i skladbu české provenience "Voces de Profundis", o níž prohlásila, že na rozdíl od ostatních skladeb toho večera nemá nic společného s lidovými hudebními tradicemi země svého původu. Napsal ji Štěpán Rak jako hold Alfrédu Hitchcockovi, když po shlédnutí jeho filmu "Psycho" byl tak rozrušen, že nemohl spát. Sylvie prohlásila, že není známo, jestli to vyléčilo Rakovu nespavost, ale určitě to podstatně obohatilo repertoár klasických kytaristů. Její poslech je skutečným zážitkem. Skladba ukazuje jak velký repertoár zvuků a melodií lze vykouzlit z klasické kytary. Hráje se v ní na kytaru jako na bubínek, umí věrně napodobit zvuk mechanického "music boxu", hrát tak tichounce, že posluchačka sedící za mnou vůbec netušila, že se ještě hraje (zřejmě následek dlouhodobého poslechu hlasité hudby!). Jen by mě hudebního neodborníka zajímalo, jak se taková skladba zapíše v notách!


Nebydlím už dost dávno v Pinawě a tak tam teď chodím na koncerty jen občas. Asi si nenechám ujít ještě poslední dubnový koncert letošní sezóny, kdy se má do Pinawy vrátit Connie Kaldor, zpěvačka se Saskatchewanu opěvující krásu prérií. Včera ráno měla mít interview na rádiu CBC, které se ale nekonalo, protože při návratu z vystupování v USA skončila ve srážce čtyř aut, kterou naštěstí přežila bez ujmy na zdraví!

Koncert se nelíbil 1. 3. 2001

Recenze koncertu Sylvie Proulx v místním pinawskem týdeníku byla dosti kritická. O její profesionální úrovni v ní nebylo pochybováno, ale výběr skladeb se nelíbil. Nebyly prý dost radostné a skladba Štěpána Raka byla podle autora recenze vůbec nejhorší - podivná, nesrozumitelná (weird). Je fakt, že o přestávce skoro třetina publika odešla, a to ještě před tím, než se Rakova skladba hrála. Závěrečný aplaus byl ale dlouhotrvající a vůbec mě při něm nenapadlo, že se dočtu tak negativní recenze.