US byrokraté uplatňující sankce proti Kubě znechutili Kanaďany 21. 3. 2001

Velice oblíbeným a cenově dostupným cílem mnoha Kanaďnů prchajících uprostřed zimy alespoň na týden na jih na sluncem vyhřáté pláže je už po mnoho let Kuba. Z mnoha kanadských měst tam vedou přímé letecké linky. Minulý týden návrat jedné takové skupině kanadských turistů z Halifaxu znepříjemnili američtí byrokraté zřejmě stále žijící v atmosféře studené války. Po odletu jejich letadla z Kuby nemohl pilot zatáhnout podvozek. Vysunutý podvozek působí značný vzrůst odporu vzduchu a tedy spotřeby paliva, takže bylo jasné, že se do Halifaxu nedostane. Žádal o povolení přistání na některém letišti na Floridě, což mu nebylo povoleno s odvoláním na americkou blokádu Kuby. Nakonec se mu alespoň podařilo vyjednat průlet nad USA nejkratším směrem do Toronta. Jenže to vyjednávání se táhlo tak dlouho, že když dostal povolení k přeletu USA, neměl dost paliva ani na let do Toronta. Teprve asi po třech hodinách kroužení nad mořem, když už hrozilo nebezpečí, že se do něj letadlo bez paliva zřítí, dostal povolení k přistání na letišti ve Fort Lauderdale na Floridě.

Po bezproblémovém přistání nesměli však cestující opustit letadlo, nebylo ani povoleno prodávat jim nápoje z letadlového baru. Teprve po nějaké době jim bylo povoleno alespoň otevřít dveře, cestující se ale nesměli k otevřeným dveřím přibližovat. Americké úřady se snad bály, že by nějací podvratní živlové z Kuby mohli nějak ohrozit americkou bezpečnost nebo si snad něco vyfotografovat. Asi za čtyři hodiny se podařilo pozemnímu personálu opravit mechanismus podvozku. Pak pilot sdělil cestujícím tuto zajímavou informaci: "Podvozek je opraven. Předpisy nám však nedovolují pokračovat v letu bez provedení zkušebního letu. Zkušební let může být proveden jedině s prázdným letadlem. Američané vám však nechtějí povolit vystoupit. Takže tu zřejmě budeme muset zůstat navždy."

Po nějaké době však letuška přece jen oznámila, že jeden americký imigrační úředník, který je "a really nice man" (vypadá velice rozumně), přijde na palubu letadla zjišťovat, kdo se tam vlastně nachází a naznačila, že když cestující nic nepokazí, tak se pokusí jejich situaci vyřešit. Uředník skutečně nezjistil v letadle stopy něčeho nekanadského a po nějaké době bylo cestujícím konečně povoleno se přesunout do vyhrazeného prostoru v letištní budově, který však nesměli opustit. Asi za další čtyři hodiny dorazilo náhradní letadlo jejich letecké společnosti, které je dopravilo domů do Halifaxu.

Včera ráno měli z tohoto incidentu v kanadském rádiu docela velkou legraci. Jednak nechápou, co Američané proti Kubě pořád mají a pak nejsou zvyklí na takové omezování, protože Kanaďané mohou do USA přes tolik vychvalované "nejdelší nehlídané hranice na světě" normálně cestovat bez jakéhokoliv omezení (až snad na těch několik tisíc, kteří jsou na americké černé listině osob v USA nežádoucích - např. na ní byl prý i Pierre Trudeau, před tím než se stal kanadským min. předsedou).