Listovní tajemství dopisů nad 30 g přicházejících do Kanady ze zahraničí není zaručeno! 4. 3. 2001

Již od r. 1992 dovoluje zákon kanadským celníkům otevírat bez soudního příkazu všechny listovní zásilky vážící přes 30 g, které přicházejí ze zahraničí. Podle deníku Globe and Mail jsou dopisy otevírány buď náhodně nebo v případě nějakého podezření. Obsah některých otevřených dopisů je zabavován a předáván jiným vládním úřadům, jiné jsou po okopírování vráceny v původních obálkách k doručení. Byla vytvořena databáze takto zabavené a okopírované pošty. Právníci poskytující služby zájemcům o přistěhování si stěžují, že obzvláště dopisy jim adresované jako "důvěrná zásilka právníkovi" jsou předmětem této kontroly.

Důvodem zmíněného zákona z r. 1992 bylo zamezit pašování zboží do Kanady. A tak kanadský komisař pro soukromí pan George Radwanski právě zahájil vyšetřování, zdali jeho použití k otevírání a kopírování dopisů, které nemají žádný vztah ke kriminální činnosti je vůbec zákonné. Sám se o této praxi dozvěděl z tisku před pouhými dvěma dny.

Prozatím tedy raději neposílejte do Kanady tlusté dopisy, pokud vám vadí, že by si v nich mohl číst někdo jiný než adresát.