Globální oteplování seriózně ohrožuje jižní Floridu a politici to ignorují

Tomuto témata bylo věnováno interview s profesorem Haroldem Wanlessem, předsedou oddělení geologických věd Miamské university, v posledním (14.12.2014) nedělním programu rádia CBC Sunday Edition. Je možno si celé interview poslechnout zde.

Hlavní body: O globálním oteplování nelze už pochybovat. Teplé vody už pronikly pod Grónské ledovce, tání polárního ledu se bude zrychlovat. Konservativní modely předpovídají zvýšení hladiny světových oceánu o dva metry do konce tohoto století. Je myslitelné, že to může být až o pět metrů, když se nepřijmou žádná opatření ke snížení emise CO₂ (v Limě se zase o ničem podstatném nedomluvili). Když byla naposledy úroveň atmosferického CO₂ tak vysoká jako v současnosti, byla hladina oceánu o 20 m vyšší než je dnes. Rychlost zvyšování hladiny moří se zrychluje.

Pouze 9% plochy okresu Miami-Dade je výše než 10 stop (3 m) na hladinou moře. Pouze 3% výše než 12 stop (3,7 m). Nejvyšší přírodní bod je tam 7,3 m. Je tam 26 vyšších, lidmi vytvořených míst (skládky odpadků, mosty) s výškou mezi 6 a 31 m. Již dnes mají problémy s pitnou vodou. Až se hladina moře zvýší i půl metru, což se očekává do poloviny století, Miami ztratí zdroje pitné vody. Při stoupnutí hladiny o metr bude nutno předělat veškerou infrastrukturu celé jižní Floridy (silnice, vodovody, čistírny odpadové vody, elektrickou síť, nemocnice.

Díky geologickým podmínkám (pohyblivé písky) nelze postavit ochranné hráze dál od pobřeží, které by zachránily pláže, které oblast činí tak atraktivní. Jediné řešení by bylo zvednout vše na piloty nebo nastavět betonové hráze přímo kolem existujících struktur. V každém případě pláže zmizí.

Guvernér Floridy věnoval na setkání s odborníky, kteří ho chtěli varovat před těmito problémy, pouhých 10 minut, při nichž se všichni jen stačili představit. Nemá zájem, nevěří, že existuje nějaký problém. Kolem pláží pokračuje horečná výstavba věžových kondominií, které budou neobyvatelné za několik desítek let. Na jih od Miami dokonce plánují výstavby dvou nových jaderných reaktorů. Florida je země slunce. Můžou si tam lidé instalovat sluneční panely, je ale zakázáno prodávat jimi vyrobenou elektřinu do sítě.

V Severní Karolině podobně ideologicky zaslepení politici schválili zákon, podle kterého je ilegální (trestné?) brát v úvahu při plánování výstavby na pobřeží vědecké předpovědi změny výšky mořské hladiny!

Wanless očekává, že hladina moří během příštích 10 let stoupne o stopu (30,5 cm) a v budoucnu se bude ještě zrychlovat. Takže za 10 let by mělo být jasné jak přesné jsou vědecké modely produkující tyto předpovědi a snad bude konečně konec neplodných diskuzí a lidé alespoň přestanou vyhazovat peníze na investice odsouzené k zániku (když už nejsou schopni udělat nic pro to, aby se podstatně snížila emise CO₂).

(Osud Miami se týká i Kanaďanů, půl miliónu jich na Floridě vlastní byty u pláží a stále ještě kupují nové.)