The pumpkin patch at the SouthEnd Farm Winery, Quadra Island, Oct. 18, 2014

(Vinařství na ostrově Quadra a božská hroznová šťáva)

Na ostrově Quadra se nachází i farma s vinařstvím. Letos se jim tam urodilo i hodně Halloweenových dýní (pumpkins) a tak tam 18.10. u příležitosti jejich sklizně uspořádali jakýsi malý dětský den s občerstvením a mazlící zoo (petting zoo) s moc roztomilými malinkatými kůzlaty. Já se tam vypravil hlavně koupit čerstvou hroznovou šťávu. Dorazil jsem tam až ke konci celé akce, protože jsem po cestě jako obvykle sbíral houby, ale přesto jsem ještě pořídil několik snímku, z nichž jsou níže udělány dvě panorámy.

Farma má své www stránky zde. Teprve nyní jsem si je pořádně pročetl a zjistil, že majitelé (rodina s dvěma dětmi a se sestrou a oběma páry rodičů v blízkém okolí) ji stále ještě provozují jako koníčka při zaměstnání: on je inženýr dojíždějící něco přes tisíc kilometrů do práce na albertských ropných píscích (břidlicích; když náhodou letím do Winnipegu v pondělí ráno přes Edmonton nebo zpátky koncem týdne, polovina letadla vypadá na to, že tam také dobývá tu špinavou ropu), ona má zkušenost s lesnictvím a krajinářskou architekturou. Pomáhají jim ovšem hodně jejich příbuzní a kromě toho v době sklizně hroznů u nich několik dní pracuje zadarmo i několik sousedů a přátel.

S vinicí začali v r. 2002, prodej vína otevřeli v r. 2009 a teprve tento rok se jejich vlastní vinice začíná přibližovat k plné produkci. Letos z ní sklidili a vylisovali celých 23 tun hroznů. Předchozí rekord byl 12 tun a dříve většinu hroznů pro výrobu vína nakupovali jinde. O tom je článek s několika dalšími fotografiemi v tomto čísle jednoho z místních týdeníčků (PDF). (Čirou náhodou je v něm i můj dopis o možnosti záměny několika trajektů mosty - Vancouver by totiž bylo možno spojit s Vancouverovým ostrovem pomocí pouhých 10 mostů přes různé kousky moře o celkové délce jen asi 16 km a tato trasa by procházela přes severní část ostrova Quadra.) Ročně vyrobí asi 500 krabic vína. Nevím přesně jak velkých, jedna krabice obvykle obsahuje 6 či 9 lahví. V jejich případě 0,7 l.

Hrozny 18.10. už byly všechny sklizeny. Farma je uprostřed lesa plného žravých ptáků (od pěnkav přes vrány a drzé havrany až po orly bělohlavé). Proto ty sítě ze všech stran i ze shora. Když jsem tam byl naposledy 29.11. byly už všechny sítě stažené na zimu k vodorovným tyčím na okrajích vinice (na dvou místech to už bylo začato i na posledním obrázku dole - nalevo a uprostřed) a částečně už i zabalené do černých plastikových pytlů. Na jaře pak stačí pytle rozbalit a přetáhnout sítě po lankách natažených trvale nad vinou révou až na druhou stranu. Někteří vinaři si v těchto podmínkách prý místo stavby takového dosti komplikovaného systému ochrany proti ptákům každoročně najímají na dobu zrání hroznů sokolníka s příslušným dravcem.

Nezapomeňte si projet tuto stránku až do samého levého okraje a také do dolního. Ty obrázky jsou dost velké!


A tady nalevo dole je šťáva z červených hroznů z této farmy, kterou od onoho 18.10. každý den popíjím. Prodávají ji v tří- a pětilitrovém balení v kartonových krabicích, v nichž je plastický pytlík s pípou. Po naplnění pytlíku v něm zřejmě nesmí zůstat žádný vzduch, takže postačuje krabici dát do ledničky až po odjištění a prvním otevření pípy. Mají i bílou šťávu, červená mi ale chutnala více. Nejprve jsem na zkoušku vypil jednu třílitrovou krabici a někdy 3.12. jsem už načal druhou pětilitrovou.
Napadlo mě, že v době všudypřítomných ledniček je vlastně škoda stále ještě transformovat tento vynikající nápoj na méně zdravé alkoholické víno, když je nyní možné uschovat čerstvou šťávu zřejmě bez problémů celou sezónu. Alespoň i z té mé třetí krabice chutná šťáva zatím stejně dobře jako z té první hned po vylisování v říjnu. A lékaři vskutku radí: Pijte šťávu z hroznů.

sklenice hroznové šťávy

Vyfotografovat méně průzračnou tekutinu ve sklenici tak aby se plně ukázala její krásná barva by zřejmě chtělo profesionální fotoateliér. Tak alespoň ještě jeden primitivní pokus: sklenice hroznové šťávy

dětská prolézačka na vinici
farma s vinohradem