Další nevinný strávil 4,5 roku ve vězení 6. 2. 2000

Asi před dvěma týdny byl v Kelowně v B.C. uznán soudem nevinnýn Shannon Murrin, který byl obviněn z vraždy osmileté Mindy Tran z Kelowny, jež se stala v r. 1994. Po svém obvinění strávil Murrin 4,5 roku ve vyšetřovací vazbě. Porota ho uznala nevinným, protože jeho obhájce u soudu přesvědčivě ukázal, že kromě 10 minut má obviněný pro dobu vraždy bezpečné alibi. V těch 10 minutách, pro něž se mu nepodařilo najít svědky, kteří by mohli potvrdit, kde se nacházel, by musel zavražděnou znásilnit, zabít, v kufru pak její tělo odnést na druhý konec města a pohřbít tam v mělkém hrobě. Porota uznala, že to by nebylo v lidských silách a proto ho osvobodila.

Policie v Kelowně trochu uraženě po vynesení rozsudku prohlásila, že je i nadále přesvědčena, že obvinila toho pravého a že tedy případ uzavírá. Jak to mohl podle nich za těch 10 minut provést, nevysvětlili. Přitom skutečný vrah musí dodnes běhat po světě a nikdo nemá tušení, kdo to je.

Většina policistů tu také není nejlíp placena a jsou pod velkým tlakem veřejnosti najít co nejrychleji pachatele vážných zločinů. Obviněný měl zřejmě tu smůlu, že zavražděnou naposledy viděli živou, když stavěla svoje kole na trávník před Murrinovým domem. To zřejmě vedlo policii k rychlému závěru, že vraždil on. Vyšetřovatel, který měl případ na starosti, se Murrina snažil přimět k přiznání i tím, že na něj poslal své tři kamarády (snad bývalé policisty, nebo mimo službu), aby ho zbili. V současné době je kvůli tomu pro změnu vyšetřován tento vyšetřovatel.

Murrin nyní požaduje veřejné vyšetřování svého případu a kompenzaci za pobyt ve vězení.

Stává se tak dalším dobře známý případem nevinných lidí, kteří trávili ve vězení nepřiměřeně dlouhou dobu. A dalším argumentem proti trestu smrti, který by v případě justičního omylu nebylo možno odčinit naprosto žádnou kompenzací. A jak je vidět, různé omyly jsou i tady nějak moc časté.