Paul Robson nesměl cestovat 23. 7. 2000

19. 7. vysílalo rádio CBC starší pořad australského rádia o turné amerického zpěváka Paula Robsona po Austrálii a NZ v r. 1960. Byla to jedna z jeho prvních cest do zahraničí poté co mu v letech 1950-58 (období mccarthyismu) bylo zakázano cestovat a byl mu odňat cestovní pas!.

Takové informace nutí srovnávat období americké "totality" 50. let (mccarthyismu) s tím naším. Dá se to vůbec? Např. toto krátké shrnutí dědictví mccarthyismu (University od Pennsylvania) odhaduje, že v té době mohlo ztratit kvůli obvinění z neamerické činnosti práci 10 tisíc lidí (přesné statistiky neexistují). Je to málo nebo moc (i v době otroctví stačilo bičovat jen celkem malé procento otroků, aby byla zajištěna poslušnost všech)? Článek naznačuje, že mccarthyismus měl negativní vliv na USA po dlouhá desetiletí (střední vrstva se stala společensky velice konformní; studenti i profesoři na universitách se vyhýbali kontroverzním námětům; zmizel veřejný prostor umožňující diskuzi seriózních alternativ k zavedeným pořádkům; bezpečnostní aparát prorostl celou společností, dlouho potřebné reformy - např. financování zdravotnictví - se nikdy neuskutečnily; jakákoliv opozice proti studené válce a kritika americké zahraniční politiky automaticky vyvolávala podezření neloajality; zbytečně pak trpěli lidé v zemích postižených touto politikou; ...).

Paul Robson byl synem bývalého otroka. Poprvé měl pocit, že se s ním zachází jako s rovnoprávnou lidskou bytosti a ne jako s "negrem" až při své návštěvě Sovětského svazu. Svět rozhodně není černobílý, jak by ho mnozí rádi viděli!