Trudeaův pohřeb 26. 10. 2000

Pohřeb zesnulého bývalého ministerského předsedy Kanady Pierrea Elliotta Trudeau se konal v úterý 3. října v Montrealu (po vystavení jeho těla přes víkend ve federálním parlamentu, slavnostním převozu vlakem do Montrealu, atd.). Jednalo se snad o největší pohřeb v kanadské historii. Po pohřbu se po mnoho týdnů v novinách objevovaly dopisy čtenářů hodnotící Trudeauovo období. Většina byla plná chvály, našlo se však i dost velice negativních hodnocení, v nichž je Trudeau považován za původní zdroj všech současných kanadských problémů (např. i když mnohokrát obracel v ruce každý cent svého velkého soukromého majetku než ho vydal, veřejné peníze utrácel bez zábran a zahájil tak éru obrovského státního dluhu; dal sice Kanadě ústavu, která měla vyřešit problém quebeckého separatismu, ale nezískal souhlas Quebecu s novou ústavou - a Quebec ji dodnes nepodepsal, čímž tento problém dlouhodobě možná ještě zhoršil; atd.).

Současný min. předseda Jean Chrétien chtěl svého předchůdce, který ho uvedl do politiky, rychle uctít a tak hned druhý den po pohřbu oznámil, že nejvyšší hora Kanady Mount Logan bude přejmenována na Mount Trudeau. To vyvolalo mnoho kritických hlasů i od lidí, kteří jsou velice pro to, aby bylo po Trudeauovi něco pojmenováno (řeka - rád jezdil na kánoi, hora nebo národní park). Chtěli ale, aby bylo pojmenováno něco, co ještě žádné jméno nemá - např. takových bezejmených vysokých hor jsou v Kanadě stále stovky. Pan Logan byl zakladatel kanadské kartografické služby v minulém a zasloužil se velice o zmapovaní celé Kanady, což bylo nezbytnou podmínkou využívání jejího přírodního bohatství, takže lidé protestovali proti přejmenování jeho hory. Chrétienovo rozhodnutí bylo i proti kanadským směrnicím o pojmenovávání geografických útvarů, které doporučují, aby se jména významných zesnulých používala ne dříve než jeden rok po jejich úmrtí. Takže asi po třech týdnech této docela neustávající kritiky pan Chrétien své rozhodnutí o přejmenování hory Logan zrušil.

Trudeau zemřel jen několik týdnů před svými 81. narozeninami. Jeho nejstaršímu synovi je však jen 29. let, takže rodinu zakládal Trudeau dost pozdě. Jeho manželka byla téměř o 30 let mladší a jejich manželství vydrželo jen asi 10 let. Trudeau pak vychovával své tři syny sám. Na pohřbu veřejnost dozvěděla i o existenci Trudeauovi devítileté dcery Sarah.

Z úřadujících hlav států se Trudeauova pohřbu zúčastnili jen min. předseda Guyany Samuel Hinds a Fidél Castro, který ho využil k vylepšení vztahů mezi Kubou a Kanadou, které trochu utrpěly před dvěma lety, kvůli kubánským politickým věznům. Castro v interview pro CBC řekl: "Kdybychom měli zavřít všechny ty, kteří dostávají plat od Američanů, aby pracovali proti revoluci, bylo by jich více než 300", což se považuje za přiznání, že na Kubě zbývá 300 politických věznů. V civilu vypadal Castro na pohřbu lépe než před 20 lety na fotografii, kterou předal pozůstalým, na níž v uniformě drží v náručí malinkatého Trudeauova syna Michela.

Z bývalých hlav států byli přítomni jen americký president Jimmy Carter a min. předsedové Francie, Sv. Lucie a Barbádosu. Kromě toho už jen současní členové vlád Jamaiky, Maroka a Británie, několik představitelů mezinárodních organizaci a bývalí německý ministr financí.