Další Číňané deportováni. Afričané přijati. 3. 9. 2000

Zhruba před měsícem byla deportována další necelá stovka ilegálních Číňanů z lodí z léta 1999, speciálním letadlem v doprovodu asi 20 kanadských strážců/úředníků stejným způsobem jako předchozí várka (která stále ještě sedí doma v čínském vězení). Deportace byla opět oznámena až po provedení. V médiích se pak ozvaly hlasy ji schvalující i odsuzující. Zajímavé je, že mnoho dříve sem přibyvších Číňanů je pro to, aby všichni noví ilegální příchozí z velké Číny byli automaticky posíláni nazpět. Kanadské imigrační úřady jsou si vědomy, že deportovaným stále hrozí doma až rok vězení (nebo velká pokuta, nebo vězení a pokuta) za nelegální opuštění země.

Obzvláště toto oficiální přiznání způsobilo, že je mi deportovaných líto, přesto, že bych nikdy nevolil podobný způsob emigrace. Když už ale přetrpěli tu riskantní cestu na rozpadajících se lodích hnáni vidinou ráje, který je čeká v severní Americe (zřejmě ještě pozůstatek působení propagandy z doby studené války), tak být kanadskou vládou bych je tu ještě nechal a radějí statisíce utracené na jejich deportaci použil na informační kampaň obyvatel Číny a dalších zemí o tom, že situace se změnila, že ilegální přistěhovalci v Kanadě nejsou vítaní, že si Kanada pečlivě vybírá nové přistěhovalce před jejich odjezdem ze zemí jejich původu. Místo ráje je čekal rok v kanadském vězení a teď je čeká neznámo jak dlouhý pobyt ve vězeních čínských. Přitom to nejspíš byli jen oběti dezinformace, kteří toužili po lepším životě. Když už někoho trestat, tak snad lidi, kteří na jejich cestě vydělali (alespoň některé z nich snad budou potrestáni v Kanadě, pokud se kanadské justici podaří je oddělit od obyčejných pasažérů), nebo ještě lépe politiky, kteří je na cestu vyhánějí, nebo kteří vzbuzují (neuvádějí na pravou míru) falešné naděje o cílu jejich cest.

Definice politických uprchlíků se opravdu změnila, protože kdyby stejný přístup byl před 20 lety uplatněn třeba na uprchlíky z Československa, museli by téměř všichni být také vráceni zpět, protože alespoň u všech, které jsem v táborech v Itálii poznal, byla motivace jejich odchodu stejná jako u deportovaných Číňanů a doma by byli trestně stíháni pouze za ilegální opuštění země, protože před odchodem se nijak jinak politicky neprojevili. Přesto jsme tenkrát byli považováni za politické uprchlíky (já např. dostal v r. 1983 politicky azyl v Itálii (což by ale byla kapitola sama pro sebe)), kdežto dnešní čínští uprchlíci jsou v Kanadě považováni za uprchlíky ekonomické. Snad jediný rozdíl je výše trestu - nám tenkrát v případě návratu do Čech hrozily až dva roky vězení, zatímco Číňanům jen jeden.

Také před měsícem skončil ve Vancouveru soudní proces s korejskou posadku jedné z těch ilegálních lodí výrokem o jejich nevině. Členové posádky byli obviněni z pašování Číňanů do Kanady. Jejich obhajobou bylo, že loď byla unesena čínskými organizátory pašovaní. Stejně jako jejich pasažéři, strávili celý rok ve vězení. Až budou vráceni do Jižní Koreje, čeká je tam podle jihokorejského konzula ve Vancouveru pravděpodobně také obvinění z ilegálního opustění své země a opětně i z pašování lidí.

Začátkem srpna bylo přitom do Montrealu dopraveno 237 uprchlíků z válek v Burundi a Kongu, kteří před tím několik let prožili v uprchlických táborech v Tanzánii. Je to jen malá kapka z půl miliónu válečných uprchlíků žijících v té oblasti. Jedná se prý o lidi, kteří mají nejmenší šanci se vrátit domů - převažně jde o smíšené manželské páry (Hutsi-Tutu), které jsou obvykle persekvováni oběma etnickými skupinami. Ale hlava téměř každé z rodin přijatých do Kanady mluví francouzsky a ukončila střední školu. Mnozí mají universitní vzdělání. Což jen potvrzuje, že si Kanaďané nejraději pečlivě vybírají uprchlíky, kterým poskytnou útočistě před příchodem do Kanady.

Letadlo, které přivezlo těchto 237 afrických uprchlíků, cestou do Tanzánie dopravilo zpět do Kosova 80 Albánců, kteří se rozhodli pro návrat domů. Z celkového počtu 7000 kosovských Albánců, kteří byli v r. 1999 dopraveni do Kanady, se jich zatím 2000 rozhodlo pro návrat do vlasti. Všem byla dána možnost se trvale usadit v Kanadě.

Dnes jsem slyšel na CBC siniologa a překladatele staré čínské poezie (Anglosas, které zřejmě zcela perfektně uměl ty verše různými tradičními způsoby deklamovat v mandarinštině) tvrdit, že v posledních deseti letech v Číně na úrovni vesnic a okresů už probíhali tajné volby, při nichž na každé místo existuje více kandidátů z různých politických stran nebo zcela nezávislých. Což by tedy naznačovalo, že na lokální úrovni může být úroveň demokracie v Číně lepší než v Kanadě (pokud tam lidé berou místní volby važněji než tady, což je pravděpodobné), a že tedy potřeba utíkat z komunistické Číny z politických důvodů už opravdu nemůže být moc velká ...