Bill Gates štědře obdaroval manitobské veřejné knihovny 19. 2. 2000

Dobročinná nadace Billa a Melindy Gatesových věnovala manitobským veřejným knihovnám počítače v hodnotě 1,4 miliónu dolarů (kanadských - jako u všech ostatních sum, které v ZzK uvádím). Jsou určeny pro přístup k Internetu. Nemusí na nich být umístěna žádná reklama Microsoftu. Jejich provoz musí být pro veřejnost zcela zadarmo. Musí být umístěny (přednostně??) v knihovnách, v jejichž obvodu žije alespoň 17% obyvatel pod hranicí chudoby.
(Zdá se, že Bill jde do sebe a začíná dělat dobré skutky!)
 

Zrušil si očistec 19. 2. 2000

Výjev ze závěru filmu o Jindřichu (Henry) VIII: Umírající král leží na smrtelné posteli obklopen svými biskupy a dvořany a žádá je "Modlete se za moji duši v očistci". Na to mu jeden z biskupů odpoví se smutnou naléhavostí v hlase "Sire, vy jste ale očistec zrušil!".

Scéna, která nejspíš není historická byla použita v novinovém článku jako ironická ilustrace současného rozpolcení anglikánské církve ve věci homosexuálních manželství - jde o církev, jejichž celá historie se točí kolem manželských problémů. Vznikla jedině proto, že papež nechtěl Jindřichovi VIII povolit rozvod.

Jiná zpráva z rádia: anglikánští duchovní v Británii si stále více stěžují na špatné zacházení (včetně fyzických napadení) ze strany svých oveček, které jim chtějí určovat jak vykonavat jejich povolání (většinou jsou proti modernizačním snáhám), když už si je platí (což se mi zdá docela přirozené). Takže 1500 z celkového počtu asi 8000 britských anglikánských duchovních si založilo odborový svaz, který má hájit jejich zájmy (včetně prosazování zvýšování platů).
 

Bizónek Sweetie 20. 2. 2000

Na preriích se stále více chovají na farmách bizóni místo krav (i nedaleko Winnipegu je možno vidět takové domestikované stádo bizónů). Jedno takové dnes čtyřměsíční bizónní tele narozené na severozápadě Manitoby na farmě u města The Pas se stalo miláčkem (sweetie) děti celého města. Nedávno si ho však koupil kdosi z městečka Roblin trochu více na jihu, který si chce bizóna Sweetieho chovat jako domácího peta. Dnes se koná v The Pas největší událost roku - slavnost (festival) trapérů. Novému majiteli Sweetieho se zželelo dětí z The Pas, které postrádaly svého bizónka a tak jim ho tam na sever celých 353 km podle zpráv rádia na dnešní festival dovezl. A slíbil, že bude do The Pas se Sweetiem dojíždět za dětmi pravidelně.
 

V ledovcích žijí červi! 4. 3. 2000

Víte, že v ledovcích (alespoň ve Skalistých horách) žijí příbuzní žížal? Jsou to lední (ledovcoví) červi (iceworms) žijící u povrchu ledovců nebo i hluboko v jejich trhlinách. Jsou schopni přežít jen ve velmi úzkém rozsahu teplot - umírají když teplota klesne pod -6°C nebo vystoupí moc nad nulu. Živí se větrem přinešenými zrníčky pylu a řasami. Může jich žít i stovka na 1 m2.
 

Na kombajnu 4800 km do Ottawy 22. 3. 2000

Farmář Nick Parsons z Britské Kolumbia před sedmi týdny vyrazil na svém kombajnu rychlostí 20 km/hod přes půl Kanady (4800 km) do Ottawy. Touto jízdou protestoval proti údajné nedostatečné pomoci federální vlády farmářům v době dnešních velkých výkyvů počasí a nízkých cen zemědělských produktů. Naftu, ubytování a jídlo mu prakticky po celou cestu platili kolegové farmáři z míst, kterými projížděl. Chtěl se setkat s ministerským předsedou a přednést mu svoje stížnosti. Předpokládal, že to nebude snadné. Představoval si, že bude připoután řetězem ke svému kombajnu i po řadu týdnů, než si ho Jean Chrétien všimne. Byl tedy překvapen, když byl pozván hned po svém příjezdu do soukromé rezidence min. předsedy, kde spolu večer popíjeli dobrou whisky. Na nějakou pomoc farmářům při tom skoro nepřišla řeč. Domů se pan Parsons bude vracet letadlem, kombajn si nechá odvézt zpět nákladním autem.

Ještě před 10 lety obdělával pan Parsons svoji rodinnou farmů někde na jihu Anglie. O farmu přišel díky nepříznivým ekonomickým podmínkám. Svoji protestní jízdu zahájil v obavě, aby nemusel opět vyhlásit bankrot. Stále má ještě silný britský přízvuk.

Nevím, co si o tom mám myslet. Jsou na tom farmáři opravdu tak špatně? Nevykompenzují jejich zisky v dobrých letech ztráty z těch špatných? (Neboli: vracejí společnosti v dobrých letech alespoň část pomoci, kterou dostávaji v letech neúrody?) Není jízda kombajnem přes Kanadu plýtváním? Říká se ale, že součásné potíže kanadských zemědělců jsou prý nejhorší od doby krize a velkého sucha 30. let. Alespoň doposud však farmáři při prodeji svých farem při odchodu do důchodu dostávali statisice až milióny.
 

Další dva možná nespravedlivě odsouzení 22. 4. 2000

V Torontu byl koncem března propustěn na kauci z vězení 34letý Robert Baltovich, který byl v r. 1992 odsouzen pro vraždu své přítelkyně. Bylo mu povoleno na svobodě připravovat odvolání proti rozsudku, protože jsou nové důkazy, že vraždu nespáchal (vyskytly se zprávy, že ji ve skutečnosti spáchal notoricky známý vrah Paul Bernardo, který spolu se svou manželkou Karlou Homolkovou znásilňoval a vraždil další oběti). Rozhodnutí o propuštění Baltoviche bylo učiněno ve stejné soudní budové, v níž byl v r. 1995 prohlašen nevinným Guy Paul Morin, také nespravedlivě odsouzený v r. 1992 za vráždu, kterou nespáchal.

Zhruba ve stejné době se v mediích mluvilo i o mnohem starším případu Stevena Truscotta, který byl jako 14letý v r. 1959 odsouzen k trestu smrti za vraždu 12leté dívky. On byl syn řadového vojáka na letecké základně v Ontariu, ona dcerou důstojníka. Byl nejmladším Kanaďanem kdy odsouzeným k smrti. Trest mu byl nakonec změněn na doživotí a v r. 1969 byl propuštěn na svobodu. Od té doby žil pod změněným jménem, je ženatý a má tři děti. Dnes mu je 55 let a stále by rád by očistil svoje jméno a dosáhl zrušení rozsudku. Protože se i v jeho případě objevily nové důkazy, federální ministryně spravedlnosti je ochotna se jeho žádostí zabývat.
 

Každý Kanaďan se může dostat na známky 6. 5. 2000

Kanadská pošta zavádí novinku umožňující každému občanu se dostat na poštovní známky. Bude možno poště zaslat svoji fotografii nebo jakoukoliv jinou člověku milou fotografii, která není obscénní a nepropaguje nenávist, spolu s $24,95. Za to se během dvou týdnů vrátí 25 kusů známek s nominální hodnotou 46 centů (známky pro vnitrostátní dopisy), na nichž bude použita zaslaná fotografie.
 

Deportováno 90 Číňanů 13. 5. 2000

Před několika dny bylo demonstrativně (v poutech, s ozbrojeným doprovodem, hromadně speciálním letadlem) deportováno zpět do Číny dalších 90 ilegálních přistěhovalců z lodí zadržených vloni v létě. Mělo by to odstrašit příští vlnu ilegálních přistěhovalců očekávanou letos v létě.

Deportovaní budou muset po návratu strávit nějaký čas v čínské vyšetřovací vazbě. Pak jim bude vyměřena dost velká pokuta, kterou za ně prý většinou zaplatí pašeráci, kteří je neúspešně převezli (je to jakési "pojištění", zahrnuté v ceně zaplacené pašerákům) a pak se někteří z nich za nějaký čas nejspíš zase pokusí o další ilegální cestu do severní Ameriky.
 

Věda a trest smrti 28. 5. 2000

Před zhruba dvěma týdny se objevily další detaily případu Stevena Truscotta. Hlavním argumentem pro jeho odsouzení k trestu smrti v r. 1959 bylo svědectví patologů, kteří tvrdili, že na základě obsahu žaludku zavražděné jsou schopni bez pochyby tvrdit, že nastala přesně v tu dobu, kdy se Truscott projížděl se zavražděnou na kole. To odpovídalo tehdejšímu stavu vědy. Stejná vědní disciplína se dnes dopracovala k poznání, že podle obsahu žaludku nelze dobu smrti moc dobře určit, určitě ne s hodinovou přesností, jak se mělo za to v r. 1959. To (kromě toho, že existuje jiný, mezitím zemřelý, podezřelý - známý pedofil, který v té době sloužil na stejné základně, kterého tenkrát vyšetřovaní z neznámých důvodů ignorovalo) je hlavním argumentem při žádosti o úplnou rehabilitaci Truscotta.

Kdyby Truscottovi bylo tenkrát více než 18, rozsudek by zřejmě byl proveden a pravda by možná nikdy nevyšla najevo.

Přes obrovský pokrok v našich znalostech světa v posledním století bychom si stále měli být vědomi faktu, že naše poznání není nikdy ukončeno a být obzvlaště velice opatrní, když na jeho základě činíme rozhodnutí, která mohou mít nedozírné následky pro jiné.