Z historie Kanady 30. 8. 2000

Letošní rok byl ve znamení 1000. výročí připlutí Vikingů na Newfoundland. Oslavovalo se to plavbou repliky vikingské lodi z Islandu do jediného bezpečně doloženého vikingského sídliště na Newfoundlandu, kam dorazila v červenci. Téměř tisíc let již také uplynulo od historicky doloženého prvního narození prvního Evropana v severní Americe - vikingského chlapce S. v r. 1001 nebo 1002.
Dřívější moje zmínky o této dávné historii.

V nedávné rozhlasové besedě o nové Stručné historie Kanady řekl jeden z účastníků, že to je snad první publikovaná historie Kanady, ve které se naplno říká jací ti "naši" (tj. jeho) předkové, kteří sem z Evropy před 300 až 500 lety přišli "objevovat" a kolonizovat Ameriku, byla hrozná sebranka vrahů, lupičů, mafiánů, otrokářů a věrolomných lidí.

To bylo hezky ilustrováno o několik málo týdnů předtím, když příslušník národa Mohawků, jinak profesor na Universitě ve Victorii, který rozebíral v několikadílném pořadu CBC původ a zápory ale i klady mýtu vznešených divochů, jak se Indiánům dříve často říkalo, četl dopis Kryštofa Kolumba nějakému jeho příteli, v němž Kolumbus popisuje jak znásilňoval krásnou mladou Indiánku, kterou po přistání zajali. Pan profesor několikrát rozhořčeně říkal, jak ta banda necitlivých hulvátů, která k nim přišla z Evropy, si dovolila se nad nimi tak dlouho morálně vyvyšovat.