Velitel otráven svými podřízenými 30. 5. 2000

Dnes byl na šokující tiskové konferenci v Ottawě oznámen výsledek vyšetřování příčin vážných zdravotních potíží (oslepl na jedno oko, špatně vidí na druhé, trpí záchvaty, je upoután na lůžko, již dávno musel opustit armádu) kanadského vojáka Matta Stopforda sloužícího jako velitel roty v r. 1993 v Chorvatsku. Myslel si, že se jedná o následky kontaktu s nějakými otravnými látkami v místě jeho působení. Kvůli obavám, že armáda se bude celou záležitost snažit ututlat, bylo vyšetřování nakonec svěřeno příslušníku královské policie. Ten dnes oznámil, že zdravotní potíže postiženého nebyly způsobeny zamořeným prostředím, ale má je na svědomí alespoň šest a možná i více jeho podřízených (doznali se k tomu), kteří se ho snažili otravit - přidávali mu do kávy naftu na topení, leštidlo na boty a nemrznoucí směs do chladičů. Stejně tak zřejmě činili i dalším nadřízeným. Chtěli se ho zbavit, protože se jim zdálo, že je nutí, aby se vystavovali zbytečně velkému nebezpečí.

Nejvíce šokující na tom asi je, že pachatele nelze dnes nijak vážně potrestat. U vojenských soudů byly jejich činy promlčeny po třech letech a důkazy, které jsou k dispozici, prý nestačí pro odsouzení u civilního soudu. Zdá se, nejhorší, co je může potkat, je propuštění z armády se špatným posudkem. Vyšetřovatelé ale uvažují o podání žaloby na armádu jako celek.

Pan Stopford však odmítá uvěřit, že by se ho jeho bývalí podřízení pokusili otrávit. Tvrdí, že podobnými zdravotními potíži trpí 300 dalších vojáků a stále má za to, že je způsobilo něco z jejich tehdejšího okolí.