Falešné svědectví. Sčítání lidu. Opět zima. 21. 3. 2001

Ve Winnipegu stále ještě pokračuje slyšení případu nevinně odsouzeného T. Sophonowa, které se má zjistit jak mohlo k nespravedlivému odsouzení dojít, aby se podobným případům mohlo v budoucnu předcházet. Svědek, který se po vraždě snažil krátce zadržet skutečného prchajícího pachatele a pak při třech procesech tvrdil, že Sophonowa bezpečně poznal, se po 20 letech poprvé přiznal, že si hodně věcí ze svého svědectví vymyslel. A k identifikaci Sophonowa jako pachatele vraždy ho přímo domanipulovala policie. Když po třech měsících nemohl poznat Sophonowa, o němž byla policie pevně přesvědčena, že vraždu spáchal, v řadě před ním předvedených mužů, řekl mu jeden policista, že jim na usvědčení pachatele moc záleží a že mu tedy pomůže s identifikací, že se jedná o muže č. 12. Ani pak ale nebyl v Sophonowovi (muži č. 12) schopen poznat pachatele. Teprve když byl o dva později zatčen pro nezaplacenou dopravní pokutu a umístěn ve vězení vedle Sophonowa, začal si myslet, že pachatelem byl Sophonow. Poté, co to sdělil policii, byl propuštěn. U žádného ze třech procesů proti Sophonowovi, u nichž svědčil, se nepochlubil okolnostmi svého poznání Sophonowa. Teprve teď se svěřil, že za uplynylých 20 let se mu zdálo, že viděl pachatele v mnoha jiných mužích, které potkal.

23. 3.: Při včerejším sezení policista (od loňska v důchodu), který měl tenkrát svědkovi "pomáhat" s idenfikací, obvinění z "napovídání" rozhodně popřel a svědka rozhořčeně označil za lháře. V každém případě však podle pravidel vyšetřování neměl být při identifikaci přítomen, protože věděl, koho policie podezírá.


I v Manitobě bude v nejbližší době probíhat sčítání lidu, které se v Kanadě koná každých pět let. Letos v něm budou nové otázky:
- Žijete ve společné domácnosti s druhem stejného nebo opačného pohlaví?
- Kde se narodili Vaši rodiče?
Stejně jako v Česku mají někteří občané starost o své soukromí. Nevyplnění sčítacího formuláře je také trestné ($500 pokuty nebo tři měsíce vězení nebo oboje). K těmto trestům se ale sahá vyjímečně, před pěti lety se před soudem projednávaly jen tři takové případy. Obvykle 85% občanů vyplní formuláře okamžitě po obdržení. Zbytek musejí sčítací úředníci v různé míře upomínat a přemlouvat. Několik procent obyvatel (většinou mládež do 20 let, která není ještě moc usazená) se přesto do statistiky nedostane. Za každého nezapočítaného občana ztrací Manitoba asi 35 tisíc dolarů ročně, což je suma, která se pravidelně převádí z rozpočtu federální vlády manitobské provinční vládě v rámci snahy o vyrovnání rozdílu mezi jednotlivými provinciemi.

Na rozdíl od Česka většina rodin dostane jen zkrácený sčítací formulář, jehož vyplnění zabere asi 10 minut. Pouze každá pátá domácnost dostane mnohem delší formulář vyptávající se na všechno možné. Zatím se každému rozesílají poštou formuláře papírové. Na požádání je ale možno vyplnit formulář po telefónu nebo elektronicky na Internetu.


Až do 16. března tu panovala zima i když už s docela rozumnými teplotami. Pak se prudce oteplilo, všechen sníh málem roztál, vypadalo to na příchod jara. Dnes jsme však zpět na -14°C (ve dne, v noci má být ještě větší mráz) a docela slušná vánice všechno opět pokryla vrstvou sněhu.