Několika větami - náhodný výběr aktualit Únor - prosinec 2000

31. 12. 2000
První výročí činnosti oslavily Naked News (Nahaté zprávy), internetové zpravodajství z Toronta s normálními zprávami (možna důkladnějšími než jaké přinášejí mnohé klasické severoamerické TV stanice), v němž účinkují čtyři hlasatelky, které během odříkávaní začátku zpráv provedou úplný striptýz. Stači kliknout na www.nakednews.com. Winnipegské noviny WFP tvrdí, že tento nápad pochází z Ruska a východní Evropy, kde se používá v televizi.

Na jaře se bude i ve Winnipegu konat několik představení hry o ženské sexualitě s provokativním názvem Monology o vagině, v jejíchž třech rolích se střídají známé hvězdy a zasloužilé feministky. Hraje se dlouhodobě na Broadwayi (www.vaginamonologues.com) a s místními hvězdami i dalších městech severní Ameriky. Poprvé jsem o ní slyšel na CBC, přičemž se průvodkyně pořadem Shelagh Rogers svěřila, že se při této příležitosti poprvé veřejně odvážila vyslovit slovo vagína, což bývalo v puritánské Kanadě velké tabu.

27. 12. 2000
Opuštěný důl u města Flion-Flon na severozápadě Manitoby je prvním místem v Kanadě, kde se bude legálně pěstovat marihuána pro lékařské pokusy a pro dodávky nemocným lidem, kteří ji mají již dnes oficiálně povoleno užívat (kouřit) pro potlačení bolesti. Takových lidí je v Kanadě několik set. Doposud byli v paradoxní situaci, kdy mohli marihuánu beztrestně užívat, jejich dodavatelé ale mohli být stíhání pro prodej zakázaných drog a i oni sami mohli být zatčeni pro vlastnění marihuány, než se jejich povolení ověřilo. (Nedávných federálních voleb se učastnila i Marijuana Party, která usiluje o úplnou dekriminalizaci marihuány, je (nebo alespoň někteří její členové jsou) pro přímou demokracii a má i zajímavý ekonomický program. Získala však jen malé procento hlasů, i když to celostátně bylo nezanedbatelných 66278 hlasů.)

V Kanadě je každoročně posláno do vězení 84 tisíc lidí. Odhaduje se, že z tohoto počtu odsouzených až 1% procento (800 lidí) jsou odsouzeni nespravedlivě nebo omylem. Tento odhad padl při vyřejném soudním vyšetřování stanovení výše finanční kompenzace pro Thomase Sophonowa, který strávil čtyři roky ve vězení za vraždu, kterou nespáchal (stala se téměř před 20 lety; nové stopy snad konečně vedou ke skutečnému pachateli). Zatím však jen málo z odhadovaných nesprávně odsouzených bylo svoji nevinu schopno prokázat.

Analyza DNA také prokázala nevinu floridského vězně odsouzeného na smrt za vraždu z r. 1985. Měl být popraven v r. 1990, dosáhl ale odkladu. Důkaz o jeho nevině stejně přišel pozdě, zemřel před 11 měsíci na rakovinu ve vězení, v němž 14 let čekal na popravu. Jeho případ je dalším argumentem proti trestu smrti!

Před deseti dny byl ve winnipegských novinách dlouhý článek o nedostatcích amerického volebního procesu. Např. jak obsluha některých z mnoha typů užívaných prastarých mechanických volebních mašin může, chtěla-li by, snadno pomocí čistítka na uši nastavit jakýkoliv stav počítadla hlasů. V USA se dost volí i poštou. Občas ale americká pošta voliče o jejich hlasy připraví. Nejvíce se asi vyznamenala, když při nedávných volbách se dva volební lístky odeslané ve státě Washington objevily za několik dnů v Dánsku na ostrově Fyn.

25. 12. 2000
Dnes dopoledne probíhalo nad Manitobou částečné zatmění slunce, které trvalo 3 hodiny. Bohužel bylo většinou beznadějně zamračeno, takže se toto zpestření našich letošních vánoc moc nepovedlo. Měsícem "ukousnuté" slunce jsem zahlédl jen na chviličku dírou v mracích přesně v poledne, půl hodiny před koncem zatmění.

Kanadský nejvyšší dopravní úřad doporučil, aby letecké dopravní společnosti rezervovaly obézním cestujícím, kteří se nevejdou na jedno sedadlo v letadle, dvě sedadla za cenu jediné letenky. Obézní lidé mají být podle úřadu považováni za invalidy a aerolinky musí vyjít vstříc jejich speciálním potřebám.

V sobotu 23. 12. měli Kanaďané utratit nejvíce peněz ($620 miliónů) v jediném dni z celého roku, většinou za malé vánoční dárky nakoupené na poslední chvíli.

Kanadský ministerský předseda má ze všech šéfů vlád západních zemí největší osobní moc. Jeho rozhodnutí nemusí být schvalována ostatními členy vlády. Po svém třetím volebním vítězství si nyní pan Chrétien bude moci v podstatě dělat co chce, protože se nepředpokládá, že se bude někdy za čtyři až pět let chtít pokusit o čtvrté funkční období (i když v nedávném interview nechtěl tuto možnost kategoricky vyloučit) a tak se vůbec nebude muset ohlížet na mínění voličů. Nyní se očekává, jakým způsobem se rozhodne zapsat do dějin. Zdá se, že by chtěl částečně odčinit počátečních sedm let své vlády poznamenané velkou redukcí výdajů na zdravotnictví, školství a sociální věci, zdůvodňované snahou zlikvidovat státní deficit, které však znepříjemnilo život sociálně slabším občanům. Deficit se zlikvidovat podařilo a státní rozpočet už druhým rokem vykazuje vysoké přebytky. Nedávno totiž pan Chrétien vypustil do médií svoje uváhy o zavedení zaručeného minimálního ročního příjmu pro každého kanadského občana po vzoru skandinávských sociálních demokracií, což by byla pro severní Ameriku nevídaná novinka. V posledních volebních kampaních liberálové vždy argumentovali svým sociálním cítěním, po zvolení ale prováděli spíše pravicou politiku. Zdá se, že by to tentokrát mohlo být trochu jinak.

Několik dnů před vánocemi byla v Manitobě znovuzřízena zvláštní telefonní krizová linka pro farmáře. V případě požáru nebo nemoci přispěchají sousedé farmářovi na pomoc v okamžiku. Pokud je ale jeho farma ve finanční krizi, vyhýbají se mu velkým obloukem, jako by měl malomocenství. Když banka začne prodávat jeho zadlužená pole, nakupují je sousedé bez zaurdění pod cenou (v součané ekonomické situaci mohou přežít jen velké farmy a nyní je už možno získávat novou půdu jen na úkor jiných existujících farem). Na venkově také existují nepsaná pravidla chování, podle nichž se nepatří pomáhat někomu, kdo to nemůže nějak oplatit, protože by se příjemce takové pomoci musel stydět za spoléhání se na dobročinnost. Prostě když je člověk na venkově ve finanční tísni, jediný s kým si může upřímně promluvit je ona krizová telefonní linka, která před tím měla plné ruce práce již v letech 1994-96.

U příležitosti vzpomínání na kanadské válečné padlé (Rememberence Day 11. 11.) se objevila i zpráva o tom, že v 1. světové válce popravila britská armáda 306 vojáků ze zemí Britského Commonwealthu, z toho 23 Kanaďanů. Byli většinou obviněni ze zrady, zbabělství, usnutí ve službě nebo udeření důstojníka. Nebo i z odmítnutí nasadit si mokrou čepici. Dokumenty o procesech s nimi odtajnila britská vláda až v r. 1993, kdy se ukázalo, že se jednalo většinou o mladíky v šoku po výbuchu granátu, nepřipravené na hrůzy světové války. Za zběhnutí se považovalo i malé zpoždění při návratu ze schůzky s dívkou. To byl i případ bratra (popraveného ve věku 21 let v r. 1918) jediné dosud žijící přímé přibuzné těchto popravených, 98-leté paní Duncanové žijící v domově důchodců v Roblinu v Manitobě. Jeho rodině bylo tenkrát jen stručně oznámeno, že zběhl, což nesla po dlouhá dlouhá desetiletí jako velkou ostudu. Teprve nedávno se dozvěděla skutečné okolnosti jeho "zločinu". Nový Zealand posmrtně omilostnil všechny své za těchto okolností popravené vojáky letos v září. Kanadský ministr pro záležitosti veteránů se snaží co nejdříve dosáhnout téhož pro popravené Kanaďany, aby se toho alespoň paní Duncanová ještě dožila.

16. 11. 2000
Kanada vede v počtu domácností připojených k Internetu. Celkem jich je už 48%. Následuje USA se 43%, Austrálie se 38% a Europa s 26%.

V Manitobě (většinou ve Winnipegu) je denně ukradeno v průměru 30 aut. Od ledna budou zloději aut trestáni zákazem řízení na čtyři roky při prvním přestupku, sedm let při druhém a 12 let při každém dalším - počítáno od 16 let jejich věku, pokud jsou mladší.

Stockwell Day, který by se rád stal příštím kanadským ministerským předsedou, věří v doslovnou interpretaci Bible - věří, že svět by stvořen před 6000 lety, po čemž spolu po zemi chodili lidé a dinosauři.

Na biblické potopě může ale být něco pravdy. Černé moře bylo prý dříve mnohem menší izolované jezero a před asi 7000 lety bylo zaplaveno vodou Středozemního moře, když si voda prorazila cestu Bosporským průlivem. Při podrobném mapovaní dna Černého moře tam nedávno severoameričtí vědci objevili linii pláže původního jezera 100 m pod dnešní hladinou a u ní kamenné bloky, které vypadají jako pozůstatky dávného města.

3. 9. 2000 Studie ukazují, že kofein je též adiktivní. 70% amerických nealkoholických nápojů (včetně např. lahvové pitné vody) obsahuje kofein. Je podezření, že výrobci ho tam přidávají právě proto, aby si zakazníci na jejich výrobky zvykli i když udavají jiné důvody. V Kanadě smí být kofein obsažen jen v různých 'colách'.
6.9. (odpověď na dotaz): Byl o tom rozhovor na CBC s člověkem, který tento druh návyku zkoumá. V USA je prý kofein přidáván i do některých pomerančových a citronových nápojů a i do čisté vody (strašidlo kontamice pitné vody bakteriemi E-coli právě obchází alespoň většinu Kanady, v mnoha obcích je doporučeno/nařízeno vodu z vodovodu převářet a mnoho lidí také kupuje obyčejnou vodu v lahvích). Firmy, které to dělají to mají schváleno přislušným federalním uradem. Při žádostech o schválení této přísady tvrdí, že se tim zvyšuje osvěžující hodnota nápoje. Když pak člověk pravidelně pije denně 2-3 takové lahvičky, tak už se u něj vytvoří návyk a pokud s tím přestane, projeví se u něj "withdrawal syndrom" (reakce těla postrádajícího navyklou dávku) a on si tedy honem běží koupit další láhev, což zajišťuje výrobci trvalý odbyt.

29. 8. 2000 CBC: Postřehy nigerijského katolického kněze po čtyřech letech působení v Kanadě: Postrádá africký společenský život - Kanaďané mají sice spousty hmotných statků, jsou ale velice osamělí. Afričané jsou nepoměrně chudší, žijí ale mnohem radostněji. Citoval "starého afrického biskupa": Vy bílí máte náramkové hodinky, my Afričané máme čas.

18. 7. 2000 V neděli přenášela CBC z Kodaně koncert Symfonického orchestru Dánského rádia, jehož novým dirigentem je Gerd Albrecht. Kanadský komentátor v Kodani ukončil výčet předchozích angažmá pana Albrechta tvrzením, že z místa dirigenta České filharmonie odešel pan Albrecht (z vlastního rozhodnutí) na protest proti politice české vlády vůči svým symfonickým orchestrům, přestože hudebníci České filharmonie ho měli rádi. Bylo to skutečně přesně takto?

29. 5. 2000 Tři mrtví (19, 20 a 16 let) po třech nesouvisejících nesmyslných napadeních a bitkách v různých místech Winnipegu v předchozích dvou dnech. Další dva utrpěli život neohrožující bodné rány.

22. 4. 2000 Z hlasování 250 tisíc Američanů o titul Nejhorší (nejporuchovější z hlediska uživatele) auto tisíciletí vyšlo "vítězně" Yugo. Na dalších 9 místech následovala další vesměs malá auta: Chevy Vega, Ford Pinto, AMC Gremlin, Chevy Chevette, Renault Le Car, Dodge Aspen, Cadillac Cimarron, Renault Dauphine a Volkswagen mikrobus. Viz pořadí (od "nejlepšího" k nejhoršímu), fota, stížnosti majitelů.

9. 4. 2000 Gwynne Dyer: V únoru 2000 překročil počet vězňů ve vězeních Spojených států 2 milióny. V USA žije 5% obyvatel světa, je tam ale 25% všech vězňů světa. Přes půl miliónu obyvatel amerických věznic je tam za pouhé vlastnictví nějaké zakázané drogy. Vězeňský průmysl USA zaměstnává 520 000 lidí a je to tedy druhý největší zaměstnavatel USA (a velký odpůrce jakékoliv smysluplné změny v nesmyslené "Válce s drogami"). Pouze General Motors mají více zaměstnanců.

21. 3. 2000 O výhru 11,4 miliónů dolarů v loterii 6/49 se dnes přihlásil šťastný winnipegský manželský pár. Celkem v posledním asi půlroce Manitobané vyhráli nepoměrně velkou sumu více než 50 miliónů dolarů v různých loteriích.

19. 3. 2000 Více než 50% obyvatel Toronta je "nebílých". (Proč se vlastně o Evropanech říká, že jsou "bílí"? Zdá se mi, že barva naší kůže má taky všechny možné odstíny, které mají k bílé dosti daleko ...)
Výrok o Mexiku z rádia: Tak daleko od pána Boha a tak (nepříjemně) blízko k USA.

12. 3. 2000 Zdá se, že nyní je tu v modě tvrdit, že ve školách (základních, středních) zaostávají chlapci za dívkami a je jim tedy třeba nějak pomoci, zatímco před 10 až 15 lety se pomáhalo dívkam, aby se vyrovnaly chlapcům. Tomu současnému zaostávání chlapců věnovalo CBC dnešní dvouhodinový Cross-country Checkup (program přímých telefonátů posluchačů na dané téma).

4. 3. 2000 V Kanadě se hodně diskutuje of tom, jestli povolit soukromé kliniky a nemocnice. Čtyři nedávné studie, z toho tři rozebírající data z USA, docházejí všechny k závěru, že zdravotní služby poskytované s cílem dosáhnout zisku (akcionářů, atd.) jsou dražší než stejné veřejné služby poskytované neziskovými veřejnými zařízeními (když stejné veřejné a ziskové zdravotní zařízení dostane od nemocenské pojišťovny zcela stejnou sumu peněz, je to veřejné zařízení, které za ni poskytne kvalitnější péči).

1. 3. 2000 Jediný muž byl obviněn ze založení 24 požárů vloni ve Winnipegu, včetně těch nejhorších.

29. 2. 2000 Ministerský předseda pozvání (viz. dole 25. 2.) odmítl a na protest proti tomu tři protestující studenti opustili vyšetřování.

28. 2. 2000 Všichni čtyři, kteří zůstali ve Winnipegu, z alespoň šesti kubánských sportovců, kteří se nevrátili domů po loňských Panamerických hrách, dnes oslavovali kladné vyřízení své žádosti o politický azyl v Kanadě.

26. 2. 2000 Objevil jsem studii dopadu použití ochuzeného uranu ve válce v Zálivu, která tvrdí, že aerosol uranu rozptýlený v ovzduší bojiště způsobí 3 až 21 tisíc fatálních případů rakoviny mezi každými stotisíci vojáků tam přítomných po dobu 90 dní. Jedná se o studii organizace zabývající se znečišťováním životního prostředí armádou.

25. 2. 2000 Vyšetřování zásahu proti demonstrantům při konferenci APEC v listopadu r. 1997 stále ještě neskončilo! Nyní byl předsedou vyšetřující komise pozván ministerský předseda Chrétien, aby svědčil před komisí. Jinak nebude mít vyšetřování smysl.

22. 2. 2000 Kanadské ministerstvo obrany vyhradilo 1,5 miliónu dolarů ročně na viágru pro veterány z 2. svět. války.

19. 2. 2000 Asi před dvěma týdny začala policie vyšetřovat údajné zmizení beze stopy 2000 krav, ohodnocených na 1 milión dolarů, farmářům z několika dobytkářských družstev v sousedním Saskatchewanu. (Nechápu jak může beze stopy zmizet tolik krav!)