Co mě zaujalo 14. 1. 2001

Winnipegské divadlo MTC (Manitoba Theatre Centre) právě (od 4. do 27. ledna) uvádí svoje vůbec nejdražší představení - muzikál Camelot, napsaný v 50tých letech (20. stol.) podle tisíc let starých mýtů o bájném anglickém králi Arthurovi, jeho rytířích kulatého stolu a jejich snaze používat moc pro dobro všech a zajistit stejnou spravedlnost pro všechny. Muzikál byl prý inspirací pro idealismus doby J.F. Kennedyho v USA. Navození nadhery středověkého královského dvora (kostýmy) a dovoz známych herců z celé sev. Ameriky (Broadway, Toronto; jen jediná herečka z celého obsazení před tím jednou hrála v MTC) stálo MTC téměř milión dolarů. Při vstupném 14-55 dolarů to nemůže ve Winnipegu dostat zpět. Snad při následném turné po západní Kanadě. Přes všechnu okázalou nádheru mě při premiéře příjemně překvapilo, že se vůbec nejedná jen o prázdnou zábavu. Zdálo se mi, že se autorům i hercům podařilo ve zkratce podat silnou výpověd o tragédii (nebo tragikomédii) lidské existence - jak je tisíce let stará snaha o nastolení spravedlivé společnosti mařena vlastními slabostmi jejích protagonistů i zlobou jejích oponentů.


Před týdnem zabil kaguár (cougar, puma, horský lev) 14 km od známého turistického střediska Banffu ve Skalistých horách 30tiletou ženu na běžkách. Byl zastřelen, když ho našli pojídat svoji obět. Je to velice vyjímečná událost. Normálně se tahle asi 50 kg těžká "kočka" dá zahnat silným klackem, pokud ovšem člověka nepřekvapí přeražením vazu skokem z výšky z větví nějakého stromu, v němž se neslyšně ukrývá. Kaguáři a vlci se poslední dobou stahují do blízkosti Banffu, na jehož území nachází útočiště velké stádo elků (velcí jeleni). Ostatní kaguáři jsou nyní v okolí Banffu odchytáváni a vyvážení do odlehlých částí národních parků.


Zatímco právě uplynulý prosinec byl v Manitobě třetí nejstudenější v posledních sto letech, kdy se vedly záznamy, leden je zatím nadprůměrně teplý. Teploty jsou jen kolem -10°C, někdy vystupují až k nule. Než pomalu zmizela ze silnic nahnědlá klouzavá směs sněhu a soli, bylo ježdění mnohem horší než při pořádném mrázu.


Winnipegský Mezinárodní ústav pro udržitelný rozvoj (IISD) předpovídá, že globální oteplování proběhne tak rychle, že za pouhých 30 let bude mít Manitoba stejné klima, jaké dnes panuje o 1000 km jižněji v Iowě a Nebrasce. Manitobě to přinese četné klady i zápory.


Kanaďané si všimli, že nový americký film Miss Congeniality obsahuje subtilní útok na Kanadu ve formě nálepek s přeskrtnutým javorovým listem (kanadským státním znakem), nalepených na televizním zařízení použitém v ději filmu při fiktivní soutěži o královnu krásy USA. Film byl natočen převážně v Texasu, který nejvíc utrpěl přesunem natáčení americké televizní a filmové produkce z velké části mimo území USA, většinou do Kanady. V Texasu bývalo ročně natáčeno osm až 12 televizních filmů. Dnes jsou rádi, když se u nich natočí dva filmy ročně. Proto si někteří lidé v americkém filmovém průmyslu stěžují, že Kanada jim vzala práci. Stejné přeškrtnuté javorové listy se objevily i na plakátech při protestních průvodech v Hollywoodu. Jak je vidět, odstranění obchodních bariér mezi státy podporují lidé jen pokud je to pro ně výhodné.


V Kitcheneru v Ontariu rodina dnes 17leté dívky, která v 11 letech zachránila svou sedmiletou kamarádku před přejetím soupravou tahače s návěsem a sama při tom byla vážně zraněna, se nyní soudí se zachráněnou a jejími rodiči, řidičem soupravy, jejím majitelem a dopravní pojišťovnou. Požadují odškodné ve výši 5,5 miliónu dolarů jako náhradu za budoucí ušlý příjem v důsledku trvalých následků utrpěných zranění. Zachráňkyně dostala v r. 1996 od kanadského generálního guvernéra jedno z nejvyšších kanadských vyznamenání za statečnost.


V listopadu zemřel v Britské Kolumbii policista, který 18 let bojoval proti omamným drogám a poslední dva roky přednášel o jejich nebezpečí. Nedávno se prokázalo, že zemřel na následky předávkovaní heroinem, což byl obrovský šok pro jeho příbuzné i kolegy.


Rodiče (matka a její druh) v červenci beze stopy zmizivšího Marcuse McKaye se nedávno přestěhovali do Winnipegu, aby unikli napjaté atmosféře a i hrozbám násilí ve svém původním bydlišti. Sousedé i policie podezírali, nebo možná ještě stále podezírají, že Marcuse zabil jeho nevlastní otec. Nepomohlo mu, že ačkoliv se dvakrát ochotně podrobil testu na detektoru lži, v obou případech neuspěl. Výsledky testů na detektoru lži nejsou právně závazné (nejsou považovány za důkaz viny, protože zjištěné reakce mohou být jen důsledkem nervozity, mimořádnosti testu). Pokud však člověk testem projde uspěšně (tj., nejsou u něho zjištěny fyziologické reakce obvyklé při lhaní), je to považováno za důkaz pravdomluvnosti (neviny). Marcusova matka prošla testem bez problémů. Tím, že se vydal na lov, při němž se mu Marcus stratil, porušil jeho nevlastní otec soudní zakáz vlastnit zbráň, který na něj v té době byl uvalen za nějaký předchozí přestupek.


5. 1. přiznala kanadská vláda, že se neúspěšně pokoušela koupit pět supertajných ruských torpéd a plány na jejich výrobu od zbrojovky v Kirgizii, která je vyrábí. Podle vládního prohlášení se jednalo o zcela legální akci, která nemá nic společného s případem Američana Edmonda Popea, který byl vloni odsouzen v Moskvě za špionáž (a od té doby z humanitárních důvodů propuštěn) za to, že se snažil koupit plány téhož torpéda pro svou firmu, která se podle něj zajímala pouze o jejich civilní využití. Jedná se o torpéda s raketovým pohonem, které jsou dvakrát rychlejší, než podobné zbraně vyráběné na Západě. Je podezření, že toto torpédo způsobilo loňskou havárii ponorky Kursk.


Od zítra, 15. 1., je možno na internetu na www.U8TV.com nepřetržitě po celý příští rok sledovat soužití osmi mladých Kanaďanů ve věku 19 až 29 let v rozsáhlém podkroví jakési budovy v centru Toronta. Projekt má název "Lofters" (obyvatelé podkroví) a pořádá jen televizní stanicí U8TV, která bude na svém televizním kanálu denně přinášet půlhodiný program hlavních událostí v podkroví. Celkem 21 kamer, které budou pokrývat každý cm podkroví, včetně koupelen, záchodů a ložnic, bude nepřetržitě snímat život jeho osmi obyvatel. Ti nebudou celý den jen posedávat, ale mají za úkol každý den vyprodukovat tři originální hodinové programy s názvy jako "Čas sprchování", "Pokus o lásku" nebo "Domácí party." Osm "lofters" bylo pečlivě vybíráno z velkého počtu zájemců z celé Kanady, kteří by si tímto způsobem chtěli zajistit úspěšný start mediální kariéry. Vybraní finalisté jsou už všichni před kamerou jako doma. Jedna se o čtyři dívky a čtyři muže. Je mezi nimi jedna černoška, dva frankofóni, alespoň jeden homosexuál a jedna panna (23letá herečka a kosmetička Sandy).