Několik aktualizací 9. 4. 2001

Malá Erica z Edmontonu byla před týdnem po měsíčním pobytu propuštěna z nemocnice v naprostem pořádku se všemi končetinami v neporušeném stavu!

=
V souvislosti se sumitem v Quebec City bylo zatím odmítnuto povolení ke vstupu do Kanady francouzskému farmáři, který se proslavil protestní demolicí jedné provozovny McDonald's ve Francii. A americký aktivista z oblasti lidských práv George Lakey, který měl vést seminář o nenásilném protestování, byl před týdnem po několik hodin zadržován a vyslýchán na letišti v Ottawě.

Dnes několik osob požádalo soud o příkaz k odstranění plotu v Quebec city, protože překáží svobodnému projevu protiglobalizačních protestujících.

=
Po více než dvou letech skrývání se před FBI v mnoha zemích Evropy byl před několika dny zatčen ve Francii James Kopp obviněný z vraždy jednoho amerického gynekologa a podezřelý z postřelení dalších tří kanadských. Byl dopaden na poště při přebírání baličku s penězi, které mu poslali jiní dva militantní protipotratoví aktivisté z New Yorku, jejichž byt v jejich nepřítomnosti na základě povolení soudu FBI občas tajně prohledávala.

=
We Winnipegu pokračovalo slyšení ve věci kompenzace Thomase Sophonowa řadou dalších zmatečních výpovědí různých svědků včetně bývalých policistů i Sophonowa samého.

=
Na jihu Manitoby mizí poslední zbytku sněhu v otevřené krajině. Řeka Winnipeg na východě je ale ještě hodně zamrzlá (ale už se po ní procházejí první páry navrátivšíchse kanadských husí), zatímco Červené řeka ve Winnipegu už je nějakou dobu bez ledu. Obchvatový protipovodňový kanal je plný vody, jedna silnice na sever od Winnipegu je pod vodou a jsou obavy z opakování povodně z r. 1997. V Severní Dakotě už místy vyhlásili stav povodňového ohrožení.

=
V St. Johns na Newfoundlandu byl překonán 120 let starý rekord v množství sněhu spadlého za jednu zimu - letos to už bylo 605 cm sněhu a stále tam ještě padá díky tomu, že vzdušné proudy jet streams oddělující oblast studeného a teplého vzduchu jsou letos na atlantickém pobřeží Kanady posunuty mimořádně hluboko na jih.